SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POGON ZA PRIKUPLJANJE I PLASMAN MEDA PČELARA SPOS-a „NAŠ MED“ DOO

 

LOT oo2: LIVADSKI MED. Ovaj med su pčele sakupile boraveći na prostoru Vlasine, na 3 km pre Vlasinskog jezera, na putu od Vlasotinca prema Vlasini. Med potiče od jednog pčelara, Zorana Krstića iz Vlasotinca. 

LOT oo3: BAGREMOV MED. Ovaj med su pčele sakupile boraveći na teritoriji opština Vlasotince (sela Konopnica, Donja Lomnica, Svođe i Tegošnica) i Kragujevac (selo Donje Grbice). Med potiče od dvojice pčelara, Zorana Krstića iz Vlasotinca, i Nebojše Janićijevića iz Donjih Grbica. 

LOT 005: CVETNI MED. (neponovljivi ukus ovaj med duguje mešanju četiri vrste meda: planinskog livadskog meda, suncokretovog meda, lipovog meda i bagremovog meda). Ovaj med su pčele sakupile boraveći na teritoriji opština Vlasotince (selo Vlasina Rid), Malo Crniće (selo Šapine), Golubac (selo Dobra) i Žabari (selo Vlaški Do). Med potiče od tri pčelara, Zorana Krstića iz Vlasotinca, Labuda Mirića iz Niša i Dragana Paunovića iz Osipaonice. 

LOT 006: LIPOV MED. Ovaj med su pčele sakupile boraveći na teritoriji opštine Golubac (selo Dobra). Med potiče od pčelara Labuda Mirića iz Niša. 

 

ISTORIJAT I OTKUP MEDA 

              Marta 1977. godine u SPOS-ovom časopisu „Pčelar“ objavljen je tekst pod nazivom „VREME JE DA SE KRENE“, u kome autor Zoran Kovačević sa Hvara ukazuje na potrebu zajedničkog plasmana i marketinga meda svih pčelara SFRJ. Od tada do konkretnog početka realizacije prošlo je punih 40 godina. Tek 2005. godine se ideja ponovo rodila, jer nismo tada ni znali za navedeni tekst, i to među našom delegacijom na Kongresu Apimondije u Dablinu u Irskoj (tadašnji urednik časopisa „Pčelar“ dr med. Rodoljub Živadinović, član redakcije časopisa „Pčelar“ Milutin Petrović i član IO SPOS-a Vlastimir Spasić), kada smo videli kako su drugi pčelarski savezi organizovani, i tada smo shvatili šta mi sve zapravo možemo da uradimo, samo ako želimo.

             SPOS je 31. jula 2017. godine osnovao POGON ZA PRIKUPLJANJE I PLASMAN MEDA PČELARA SPOS-a „NAŠ MED“ DOO (detaljnije OVDE). 

             Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku o ovoj velikoj investiciji iz krajnje nužde. Jer, iz godine u godinu, pojedini otkupljivači meda postajali su sve nekorektniji, nudeći nam cene meda koje su bile manje od onih koje je realno bilo moguće postići na tržištu, te je jedini logičan put za osiguranje pouzdane budućnosti – gradnja sopstvenog pogona za plasman meda članova SPOS-a! Plasiranje meda bez posrednika, omogućuje maksimalnu moguću cenu meda za pčelare, shodno tržišnim uslovima, a siguran kvalitet meda za potrošače jer znaju šta kupuju pošto nabavljaju direktno od proizvođača. 

             Sredstva za garadnju Pogona obezbedili su SPOS, opština Rača, Vlada Republike Srbije i pčelari donatori. Do sada je ukupno uloženo preko 1.550.000 evra za gradnju i opremu.  

              Zahvaljujemo se opštini Rača i Vladi Republike Srbije, posebno predsedniku opštine Rača Nenadu Savkoviću i članu opštinskog veća Aleksandru Seniću, a naročitu zahvalnost dugujemo predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji su sve vreme podržavali ovaj projekat SPOS-a, imajući poverenje u nas na osnovu naših dosadašnjih rezultata kao i dobrih namera koje stoje iza pčelara Srbije. 

Idemo dalje! 

TRENUTNE OTKUPNE CENE MEDA I NAČIN PRIJAVE MEDA ZA PRODAJU BAGREMOVOG MEDA pogledajte OVDE.

ZA ŠUMSKI MED POGLEDAJTE OVDE

                                           

 

1

DETALJI IZ ISTORIJATA GRADNJE POGONA 

 

             Dana 14. marta 2018. raspisan je Javni poziv za dostavljanje ponuda za izbor izvođača radova na izgradnji objekta „Pogon za prikupljanje i plasman meda“ na teritoriji opštine Rača (OVDE), kada smo zamolili i pčelare da animiraju sve firme čije vlasnike dobro znaju kao pouzdane i odgovorne, da se jave. 

             U petak, 1. juna 2018. godine, izabran je izvođač radova na gradnji Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, po ceni od 98.500.000 dinara (833.988,81 evra bez PDV), detalji OVDE. Ugovor sa izvođačem radova potpisan je 16. juna 2018. godine, detaljnije OVDE

             U ponedeljak, 25. juna 2018. godine, položen je kamen temeljac za Pogon, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović i predsednika SPOS-a Rodoljuba Živadinovića (reportažu sa ceremonije, sa snimkom svih govora, pogledajte OVDE). 

             Radovi na gradnji Pogona započeti su 23. jula 2018. godine, detaljnije OVDE.

             Javni poziv za dostavljanje ponuda za isporuku i ugradnju opreme u objekat Pogona raspisan je 1. septembra 2018. godine, detalje pogledajte OVDE

              Pogon je svečano otvoren 17. juna 2020. godine (detaljnije OVDE). 

              Već od 15. jula 2020. godine Pogon po prvi put objavljuje cene meda i počinje sa procedurom otkupa (OVDE), i od tad počinje podizanje cena meda u skladu sa tržišnim okolnostima – taj datum možemo slaviti kao dan razbijanja monopola u trgovini medom u Republici Srbiji!