SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ШЕСТИ ПЧЕЛАРСКИ ПАНАИР НА ЮГОИЗТОЧНИТЕ БАЛКАНИ „ОТВОРЕНИ БАЛКАНИ“ Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 621

СЪЮЗЪТ НА ПЧЕЛАРСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА СЪРБИЯ

ГРАД ВРАНЯ

 

в сътрудничество със

СЪЮЗА НА ПЧЕЛАРСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПЧЕЛАРИ НА ГЪРЦИЯ

СЪЮЗА НА ПЧЕЛАРСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ НА РЕПУБЛИКА СРЪБСКА

НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ПЧЕЛАРИТЕ НА АЛБАНИЯ

с подкрепата на

СДРУЖЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРИТЕ МАТИЦА ВРАНЯ

организират 

 

ШЕСТИ ПЧЕЛАРСКИ ПАНАИР

НА ЮГОИЗТОЧНИТЕ БАЛКАНИ

ОТВОРЕНИ БАЛКАНИ 

 

(Северна Македония, Гърция, Република Сръбска, Албания, България, Турция, Черна гора)

Спортна зала на град Враня

Дата: 23 септември 2023 г.

Работно време: 7-19 часа

 

СВОБОДЕН ВХОД И БЕЗПЛАТЕН ПАРКИНГ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ  

 

 

ПРОГРАМА НА ПАНАИРА: 

 

9:00 ч.: Начало на търговското изложение

10.30-11.00 ч.: ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА ПАНАИРА

              – Реч на кмета на гр. Враня Слободан Миленкович

              – Реч на президента на СПОС д-р мед. Родолюб Живадинович

              – Реч на представител на Република Сърбия  

11.00-11.15 ч.: КУЛТУРНО-АРТИСТИЧНА ПРОГРАМА

11.15-11.45 ч.: ТРИ ГОДИНИ РАБОТА НА ЗАВОДА ЗА СЪБИРАНЕ И ПЛАСИРАНЕ НА МЕД НА ПЧЕЛАРИТЕ НА СПОС „НАШ МЕД” ДОО, УСЛОВИЯ ЗА ПЛАСИРАНЕ НА МЕД, ОПИТ И ПЛАНОВЕ 

              – Ненад Портич, директор на Завода за събиране и продажба на мед на пчеларите от СПОС „НАШ МЕД“ДОО 

11.45-13.15 ч.: ЕКСПЕРТНА ЛЕКЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО

РОДЖЪР ПАТЕРСЪН, Западен Съсекс, Обединеното кралство, президент на BIBBA (Асоциация за развитие на пчелите и пчеларите)

Роджър Патерсън от Западен Съсекс, Обединеното кралство, е опитен практикуващ пчелар, лектор и автор на множество книги по пчеларство. Занимава се с пчеларство от юни 1963 г. с около 130 пчелни семейства. Предава практическите аспекти на пчеларството, фокусирани върху елементарното пчеларство, което включва отглеждане на майки и подобряване на качеството на пчелите. Насърчава пчеларите да използват методи, които не са обичайна пчеларска практика, като например отглеждане на майки с по-рядко срещания метод Уейкфорд за контрол на роенето. Насърчава пчеларите да разбират пчелите си, за да могат да се грижат за тях по най-добрия начин. Той е създателят на един тип отворено мрежесто легло, едно с дъска и едно без дъска, което може лесно да бъде направено от рециклирана дървесина.

Роджър Патерсън е президент на BIBBA (Асоциация за подобряване на пчелите и пчеларите), която популяризира домашни, подобни на домашни и местно адаптирани пчели. Той е бивш член на Изпълнителния комитет на Британската асоциация на пчеларите и вицепрезидент на застрахователна компания  срещу болести по пчелите, както и организатор на лекции за Централната асоциация на пчеларите и Националното изложение на меда. Автор е на книгата „Пчеларство. Практическо ръководство.

Тема 1: „КАКВО НЕ Е НАРЕД С НАШИТЕ ПЧЕЛНИ МАЙКИ“

Преглед на текущите проблеми с пчелните майки и някои предложени начини за решаването им. Въпреки опроверженията на някои експерти, много пчелари по света изпитват необясними неуспехи с пчелните майки, като, наред с други неща, майките изчезват и се заменят с млади майки през лятото. Такива проблеми се появиха масово в началото на този век. По-новите пчелари виждат проблема така, но не осъзнават, че той е естествен. Направено е малко проучване и най-доброто, което един пчелар може да направи, е да разпознае симптомите и да управлява пчелите си по съответния начин. В лекцията се дават примери с действителни случаи, с връщане няколко години назад в тяхното разглеждане.

Тема 2: МЕТОДЪТ НА РОДЖЪР ПАТЕРСЪН ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СЕМЕЙСТВАТА В ПЧЕЛИНА

Професионалните и опитните пчелари често се нуждаят от постоянно снабдяване с нуклеуси, за да могат да прилагат различни усъвършенствани пчеларски техники. В рамките на темата е показан метод, при който от едносилно семейство, излязло от зимата, при добри условия могат да се създадат десет и повече качествени семействадо следващото зазимяване. Автор е и на книга със същото заглавие. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE